Sport Centar

Bh. trener sa Islanda objasnio šta Zmajevi mogu naučiti od zemlje sa 350.000 stanovnika

Nekadašnji fudbaler Sloge iz Ilijaša i Rudara iz Prijedora, Nihad Hasečić, trenutno obavlja funkciju trenera omladinske škole Grindavika u Islandu. Povodom velikih uspjeha koje tamošnja reprezentacija ostvaruje, Hasečić je objasnio kako je do njih došlo.

Bh. trener sa Islanda objasnio šta Zmajevi mogu naučiti od zemlje sa 350.000 stanovnika

Zemlja od 350.000 stanovnika direktno se plasirala na Mundijal u Rusiju, nešto više od godinu dana nakon plasmana u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Francuskoj. Bh. trener ističe da je razlog kvalitetan rad i ulaganje u infrastrukturu.

“Moram vam reći da je to bio, zaista, historijski dan u islandskom fudbalu. Nacionalna selekcija se plasirala na finalni turnir za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji poslije pobjede nad Kosovom 2:0. Nevjerovatan uspjeh igrača i stručnog tima i svih onih koji su imali dodir s timom.

Rast islandske reprezentacije je počeo prije šest godina kada su tim preuzeli Lars Lagerbach i Heimir Hallgrimsson. U to vrijeme je islandski tim bio na 112 mjestu FIFA rang liste. Već 2013. tim se plasirao u baraž za SP u Brazilu gdje su u dvije utakmice u doigravanju izgubili od Hrvatske i već 2014. su stigli na 34 mjesto FIFA-ine tabele koje je do tada bilo njihovo najveće dostignuće. U tom trenutku Island je bio najbolji od nordijskih zemalja. Godinu kasnije (2015.) kao drugoplasirani, osigurali su plasman na EP-u u Francuskoj i prvi put se plasirali na jedno veliko takmičenje.

Na Evropskom prvenstvu prave iznenađenje i ulaze među osam najboljih, gdje ispadaju od domaćina Francuske. Taj plasman im je omogućio da ove godine dođu na 19 mjesto FIFA-e i u ovim zadnjim kvalifikacijama za SP u Moskvi pobjeđuju u svojoj grupi ispred Hrvatske, Ukrajine, Turske, Finske i plasiraju se direktno na SP. Sa stanovništvom od samo 335.000, Island je postao najmanja zemlja koja se kvalifikovala na završnicu SP-a.”

Otkrio je na koji način je Island stvorio takvu ekipu koja se može nazvati pravim čudom.

“Svi ovi uspjesi su posljedica dugogodišnjih ulaganja u infrastrukturu i edukaciju trenera. Prva značajna ulaganja su počela 2004. izgradnjom malih terena sa umjetnom travom dimenzija 30×18 metara širom zemlje. Tako da je u periodu 2004.-2008. napravljeno 111 igrališta. To je omogućilo masovnost i sve više djece je počelo trenirati fudbal. Sljedeći korak je poduzet izgradnjom velikih dvorana sa umjetnom travom da bi se fudbal mogao igrati u zimskom periodu i svih 12 mjeseci u godini. Danas imamo 7 dvorana s velikim terenom i isto toliko s pola terena, kao i veliki broj igrališta vani s najkvalitetnijom umjetnom travom. Velika većina klubova, bez obzira na to u kojem rangu se takmičili, imaju izuzetno dobre uvjete za treniranje i odigravanje utakmica.

Island je razvio jedinstven model u razvoju igrača na kojim druge zemlje mogu učiti. Oni su stavili poseban naglasak na edukaciju svih trenera na svim nivoima. Ne postoji mnogo zemalja u kojima početnici u nogometu odmah dobiju kvalificirane trenere. Poseban naglasak je na starosnoj dobi od 8 do 12 godina i oni su posebno važni, njih treniraju najbolji treneri. Oni u startu dobijaju najbolje fudbalsko obrazovanje od kvalificiranih trenera u halama i igralištima sa dobrom umjetnom travom svih 12 mjeseci u godini. Oni koji prate islandski fudbal duže vremena znaju da svake godine dobijamo sve više talentovanih igrača s boljom tehnikom, boljom frekvencijom pokreta, prijemom i predajom lopte što ranije nije bio slučaj.

U Nogometnom savezu Islanda postoji trener koji je zadužen za razvoj i praćenje talenata i uz pomoć trenera reprezentacije je zadužen za istraživanje i praćenje talenata u čitavoj zemlji. On svaki tim godišnje posjeti dva puta i drži treninge s talentiranim igračima kako muških, tako i ženskih selekcija. Tako da može da prati veliki broj igrača, a ujedno da ih priprema za reprezentativna okupljanja. Sve mlađe selekecije imaju okupljanja od oktobra do aprila dva puta mjesečno preko vikenda i održavaju treninge, utakmice i razna testiranja. Uz to, najbolji se redovno vode na kampove u Španiji gdje dodatno popravljaju svoju fudbalsku vještinu.”

(Namik Alimajstorović)

fudbalska reprezentacija bihislandnihad hasecic
KOMENTARI

KOMENTARI

Nenad
Gost

Ali Island nema “Dejtonski sporazum”..Ilsand nema”genociteta”…Island enma Dodika, Covica, Brabonjcica, Niksica…da podmecu nogu svakom ceventualnom uspjkehu zemlje…Island dobija NOVCANU POMOC iz Krscanske unije…
LAHKO JE ISLANDU!

wpDiscuz