Sport Centar

Bh. karatistkinja Mahmutović: Mislila sam da nema nade

Bh. prvakinja u karateu Ajla Mahmutović uzburkala je javnost objavom da ne ide na Svjetsko prvenstvo jer nema novca i da njeni roditelji više ne mogu dizati kredite da bi ona predstavalja BiH.

Bh. karatistkinja Mahmutović: Mislila sam da nema nade

Međutim, u momentu kada je odustala, pomoć je stigla. U vrlo kratkom periodu podrška je stigla sa više strana, novac je obezbijeđen, te će Ajla našu državu ponosno predstavljati na Tenerifama.

“Kada sam postavila status nisam imala druge ambicije nego da kažem kako se osjećam. Da kažem da ne idem na Svjetsko prvenstvo, a onda se situacija ekstremno brzo odigrala”, kazala je u razgovoru za N1.

“Sramotno je da idem predstavljati državu, a da mi roditelji plaćaju takmičenje. Iznenadila sam se sa pomoći, ker kada sam mislila da nema nade – pomoć je stigla”, dodala je.

Umjesto nje, na takmičenje je trebala ići djevojka koju je ona pobijedila u finalu. Sada, nakon što je obezbijeđen novac za nju i za još pet reprezentativaca za odlazak na Svjetsko prvenstvo, traje procedura zamjene imena na listi.

“Ovo postaje sport ne najboljih, nego onih koji imaju da plate. Čemu smisao državnog takmičenja”, kazala je.

“Sva finansiranja su pala na leđa roditelja. Kada se digla zbrka, uspjeli smo pronaći finansije za još pet kolega”, izjavila je.

Ona BiH predstavlja pet-šest godina za redom na prvenstvima svijeta i Evrope. Zbog finansijskih poteškoća, kaže da je razmišljala da nastupa za neku drugu državu.

“Zavidite kolegama iz drugih reprezentacija. Veliki je problem kada koncetraciju ne možete zadržati na clju, nego gledate da li ćete moći otići. Vjerujem u bolje sutra kao slijep čovjek u sunce”, kazala je.

Ulaganja su potrebna ako želite napredak i promociju države, kazala je Mahmutović, dodavši da je počeo ciklus za Olimpijske igre, za koje teško da će se obezbijediti finansije i norme za nastup bh. sportista, barem kada je o karateu riječ.

Detaljnije u videu, gdje možete pogledati cijeli razgovor koji je vodila sa Đenanom Kaminić.

(ba.n1info.com)

ajla mahmutovic
KOMENTARI

KOMENTARI