Sport Centar

Bećirović za SC: Bh. klubovi moraju podići standard, u Evropi od ‘bosanskog kloca’ prave dijamant

Meho Bećirović je 39-godišnji stručnjak porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a trenutno radi kao pomoćni trener u švicarskom Chaux-de-Fondsu, koji se takmiči u trećoj ligi. Ipak, ovaj klub ima veliku i bogatu tradiciju - dva puta je bio prvak Švicarske i 6 puta osvajač Kupa, a ove sezone se bori za opstanak u trećem rangu.

Bećirović za SC: Bh. klubovi moraju podići standard, u Evropi od ‘bosanskog kloca’ prave dijamant

Meho Bećirović je 39-godišnji stručnjak porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a trenutno radi kao pomoćni trener u švicarskom Chaux-de-Fondsu, koji se takmiči u trećoj ligi. Ipak, ovaj klub ima veliku i bogatu tradiciju – dva puta je bio prvak Švicarske i 6 puta osvajač Kupa, a ove sezone se bori za opstanak u trećem rangu.

Bećirović je pomoćnik glavnog trenera Joela Corminboeufa, bivšeg golmana reprezentacije Švicarske.

“Ovaj vikend sam vjerovatno oborio rekord jer sam vodio ekipu nakon što je glavni trener suspendovan na četiri utakmice. Prije četiri mjeseca sam vodio ekipu u sedmom rangu švicarskog fudbala, a sada sam u 3. ligi”, započinje mladi stručnjak razgovor za naš portal.

Kaže kako trenutno posjeduje UEFA B trenersku licencu, ali da u narednoj godini planira nastaviti školovanje za A licencu.

“Ja posjedujem UEFA B licencu i sljedeće godine namjeravam upisati program za A licencu. Prije 4 mjeseca sam bio glavni trener u 7. rangu švicarskog fudbala. Mislim da sam oborio rekord kada je u pitanju skok i napredak jednog trenera u tako kratkom vremenu. Imam ambicije da radim u još većem rangu i radim na tome”, kaže Bećirović.

Stručnjak rodom iz Bratunca kaže i kako redovno prati dešavanja u bh. fudbalu, te ističe da je navijač mostarskog Veleža.

“Pratim Premijer ligu, kao i Prvu ligu FBiH, ali posebno reprezentaciju. Navijam za Velež i drago mi je što će se Rođeni sljedeće sezone konačno vratiti u najviši rang. Volim i klub Jadar iz Nove Kasabe, pomažem im materijalno kad god mogu. Kad sam u Bosni odem pogledati neke utakmice na Grbavici i Koševu. Mislim da će nas fudbal brzo napredovati ako promjenimo našu filozofiju, posvetimo se puno više mladim igračima, otvorimo akademije kao što imaju npr. ovdje u Švicarskoj. Zašto gubimo vrijeme sa potrošenim igračima iz susjednih zemalja? U našem podneblju je talenta za izvoz. Samo ga treba prepoznati, obrusiti i tako dobiti nove dijamante i prinčeve. U Švicarskoj igra nekoliko mladih igrača porijeklom iz BiH. Stojim na raspolaganju savezu i našim selektorima za preporuku od nekih tih igrača. Razlika između Švicarskog i bh. fudala nije velika. Ovdje su bolji uslovi za rad i klubovi ulažu mnogo u akademije i mlade igrače”, zaključuje Bećirović, koji nam otkriva i zanimljivu politiku švicarskog saveza kada je u pitanju podsticanje klubova da proizvode mlade igrače.

“Naprimjer u mojoj ligi, u jednoj utakmici može igrati samo 5 igrača koji nisu prošli akademije fudbala iz Švicarske. Svaku minutu koju odigra jedan igrač mlađi od 21 godinu Savez nagradi novčano.”

Za kraj razgovora, Bećirović poručuje da se Bosna i Hercegovina mora fokusirati na to da proizvodi mlade igrače, te da klubovi trebaju podići standarde da bi vrijednost igrača porasla.

“Trebamo prestati biti pesimisti i imati negativnu sliku o sebi, misliti da je drugima lakše i bolje. Raditi na novim projektima koji nas vuku naprijed. Igrače iz dijaspore ćemo sve manje dobivati i zato se moramo fokusirati na bh. proizvod. Naš brend (talentovani igrači) treba da bude prepoznat u Evropi. Naši klubovi kad prodaju igraca za 50.000 eura misle da su napravili sjajan posao, to je smiješno. Trebamo manje pričati, više raditi, podići naše standarde i tako će vrijednosti naših igrača se računati u milionima. Zanimljivo da u Evropi od “bosanskog kloca” naprave dijamant vrijedan 50 miliona. Budimo realni i mi to možemo, moramo vjerovati u sebe”, završava ovaj razgovor za “SCsport.ba” pomoćni trener Chaux-de-Fondsa.

chaux de fondsmeho becirovic
KOMENTARI

KOMENTARI