Sport Centar

Bašić u srijedu protiv Rubleva: Mladi Rus koji igra tenis svog života

Bosanskohercegovački teniser Mirza Bašić u drugom kolu kvalifikacija za drugi Grand Slam turnir u sezoni, Roland Garros, igrat će protiv ruskog tenisera Andreya Rubleva u srijedu u prvom terminu, najavili su organizatori.

Bašić u srijedu protiv Rubleva: Mladi Rus koji igra tenis svog života

Iako nije slovio za favorita, bar prema svjetskim bukmejkerima, Mirza Bašić je relativno lako slavio protiv Slovenca Blaža Role kojem je zemlja matična podloga. U drugom kolu našeg tenisera očekuje još teži zadatak pošto će protivnik biti supertalentovani Rus Andrey Rublev koji se nalazi nadomak Top 100 igrača na svijetu, sa svojih 19 godina.

Rublev je trenutno rangiran na 117. poziciji, a ranije ove godine je bio 111. igrač svijeta. U 2017. godini pruža najbolje igre u svojoj kratkotrajnoj karijeri i najavio je progres u Top 80 do kraja ove sezone.

U svojoj karijeri osvojio je već jedan ATP turnir u dublu, i to Kremlin Cup u Moskvi 2015. godine sa sunarodnjakom Dmitryjem Tursunovom. U singlu ima jedan osvojen Challenger turnir i četiri Futuresa. Pored toga, osvojio je dvije medalje na Olimpijskim igrama za mlade 2014. godine.

Iako će sloviti za favorita u meču protiv Bašića, Rublev je igrač kojeg naš teniser itekako može savladati. Ukoliko Sarajlija bude pružio igru kao protiv Role, a servis i napadačka igra posluži kao što je znala, sigurno je da Bašić ima šta da traži u drugom kolu kvalifikacija.

To će biti prvi međusobni duel ove dvojice tenisera.

andrey rublevatpmirza basicroland garrostenis
KOMENTARI

KOMENTARI