Sport Centar

Barbarić: Ako se odgovorni ne jave na apel, morati ćemo zaključati Košarkaški savez

Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH održao je vanrednu sjednicu danas u Sarajevu, povodom dramatične finansijske situacije u kojoj se ova sportska asocijacija našla.

Barbarić: Ako se odgovorni ne jave na apel, morati ćemo zaključati Košarkaški savez

Nakon same sjednice upriličena je i press-konferencija, na kojoj se predstavnicima medija obratio Dubravko Barbarić, generalni sekretar KSBiH:

“Košarkaški savez se našao u nezavidnoj poziciji. Mene je dočekao dug od 1.400.000 KM. Ono što je činjenica, naš dug je poduplan. Naš dug na osnovu poreza, po različitim osnovama, iznosi 1.200.000 KM. Kako imamo godišnji porez od 1,5 do 1,7 miliona KM, onda vrlo jasno mogu reći da je KS BiH pred stečajem, odnosno kolapsom… Očekujemo da se država uključi u nešto što je državno… Mi se možemo izboriti s dugovanjima iz prošlosti, ali ne možemo se izboriti s problemom dugovanja po osnovu poreza. Javno pozivamo da se na razini države i to od strane onog Ministarstva koje je nadležno za sport, formira komitet za spas bh. košarke. Pozivamo ministra Adila Osmanovića i tim koji on želi da okupi da u narednih sedam dana sazove jedan takav komitet i da sazove sve one ljude koje smatra relevantnim u bh. košarci. Ne treba ni nas zvati ako smarta da nismo sposobni da odgovorimo zadatku… Ukoliko u narednih sedam dana od našeg apela ne dobijemo nikakav odgovor od nadležnih, KSBiH treba biti realan i reći da zbog pojedinaca iz prošlosti mi ne možemo nastaviti dalje, a kancelariju Košarkaškog saveza ćemo zaključati. Tako će biti zaustavljene sve aktivnosti košarke u BiH, ali otvorit ćemo neka nova pitanja koja dosada nisu otvorena”, kazao je Barbarić.

Prisutnima se obratio i Sejo Bukva, potpredsjednik KSBiH:

“Mogu s ponosom reći da je Upravni odbor radio od srca, jednoglasno, kao jedan tim.  U ovu godinu smo ušli puno ambicija. Pokrenuli smo šest selekcija mlađih kategorija. Pokrenuli smo U-14 reprezentaciju koja nije bila u praksi, da bismo zaustavili odliv djece u druge reprezentacije… Izbor selektora je protekao jednoglasno i izabrali smo možda najbolje rješenje za selektora. Ovaj Upravni odbor dobio je pohvalu i od FIBA-e. Od 2014. do 2017. godine bh. reprezentacija najviše je napredovala u mlađim kategorijama”, konstatovao je Bukva.

ksbih
KOMENTARI

KOMENTARI