Sport Centar

Avdić: Raza Mujanović je u Kuću slavnih uvela i našu državu

Monografija o najvećoj sportašici BiH svih vremena, Raziji Mujanović, bit će predstavljena u Tuzli 29. decembra.

Avdić: Raza Mujanović je u Kuću slavnih uvela i našu državu

Štampanje knjige pod nazivom „Raza – stanovnik Kuće slavnih“ okončano je i tiraž od 1.000 primjeraka monografije, nakon promocije, naći će se u prodaji. Zanimanje za ovo štivo tuzlanskog novinara i publiciste Ekrema Avdića je veliko.

– Knjiga je Razin sportski životopis, ona je svjedočenje o najboljoj košarkašici svijeta svih vremena. Jer, sumnjam da će iko imati 27 godina takmičarskih sezona na klupskom, međunarodnom i reprezentativnom nivou, kao što je imala ona. Igrala je u Evropi, Južnoj Americi i SAD. Ima 15 klupskih titula, četiri Kupa prvakinja Evrope, srebrne medalje s olimpijade, evropskog i svjetskog prvenstva i to kao kadetkinja, juniorka i seniorka. Ima zlatnu medalju sa evropskog prvenstva, zlatnu i s Mediteranskih igara. Ovu monografiju bi trebalo dijeliti našoj djeci, da vide kako se može uspjeti na teškom putu od malih Ratkovića do Kuće slavnih – kaže autor Avdić u razgovoru za Fenu.

Napominje da je Raza Mujanović klasičan primjer kako se društvo odnosi prema ljudima koji nešto znače u svijetu, prema ambasadorima države – sportašima, naučnicima, umjetnicima i drugim uspješnim osobama.

– Osobe poput Raze treba da su u centru pažnje, da mladima budu primjer za ugled, a ne neke pjevaljke, kriminalci, mafijaši… Mi se pretvaramo u društvo tabloidnih vrijednosti – kazao je.

Monografija je želja i napor, nastavlja Avdić, da pokažemo suprotno – da smo društvo koje ima svoje vrijednosti i pojedince kao svjetske veličine. Ovo je protest protiv gaženja naših veličina poput Raze i po uspjesima njoj sličnih.

Dugo se nije znalo šta je sve Raza Mujanović postigla i šta je sve učinila za našu zemlju.

– Ona je ne samo u sportskom nego i u kulturološkom i povijesnom smislu BiH afirmirala kao niko do sada. Da budem precizniji, Raza Mujanović je kroz širom otvorena vrata ušla u kuću slavnih, ali je sa sobom u Neismith Arenu uvela i našu državu – naglasio je autor.

Avdić posebno apostrofira ulogu književnika Abdulaha Sidrana u pripremi monografije o velikoj košarkašici.

– Sidran je jednom prilikom na kafi s Razom i sa mnom rekao da ona zaslužuje ne monografiju već roman. On je mnogo učinio i na reafirmaciji, odnosno na izvlačenju iz zaborava najveće košarkašice svijeta. Imao sam i lični motiv da napišem ovu knjigu, jer sam rođen u istom selu i što sam uglednog trenera Mihajla Mikija Vukovića odveo u Ratkoviće da dovede Razu u Jedinstvo Aidu. Na neki način, ovim se taj krug zatvara – dodao je Avdić.

Rekao je da moli Boga da promociji prisustvuje i slavni trener Vuković koji se nalazi na rehabilitaciji u Valenciji.

– Njegov bivši, španski klub dao je jednoj dvorani ime „Miki Vuković“. Raza u svojoj zemlji ne može dobiti ni priliku da pomogne košarkaškom sportu. E, to smo mi – zaključio je Ekrem Avdić.

raza mujanovic
KOMENTARI

KOMENTARI

Jade Platt
Gost

Izrađujem više od 19 tisuća dolara mjesečno koji rade skraćeno radno vrijeme. Čujem kako čuju druge ljude da mi kažu koliko novaca mogu zaraditi na mreži pa sam odlučio pogledati u nju. Pa, sve je to točnoo i potpuno mi je promijenilo život.

To je ono što radim … >>>>>>>>>>>>>  www.BuzzCash3.Com  

wpDiscuz