Sport Centar

Avdić: Ovom raspodjelom u ABA ligi najbolje je prošla Srbija, težak put čeka bh. klubove

Avdić: Ovom raspodjelom u ABA ligi najbolje je prošla Srbija, težak put čeka bh. klubove

Avdić: Ovom raspodjelom u ABA ligi najbolje je prošla Srbija, težak put čeka bh. klubove
FOTO: Nezavisne

Legendarni kapiten košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, Samir Avdić, istakao je da promjene u regionalnoj ABA ligi i ukidanje nacionalnog ključa nikako ne idu na ruku bosanskohercegovačkim ekipama.

Avdić je u razgovoru za Nezavisne istakao da bh. ekipama nikako na ruku ne ide ukidanje nacionalnog ključa, te da će sad mnogo težim putem morati do ABA lige, kroz drugi rang ovog takmičenja. Također, Avdić smatra da je najbolje prošla Srbija ovom odlukom.

“Definitivno je najbolje ovakvom odlukom prošla Srbija, a nakon nje Hrvatska i Slovenija, to možemo zaključiti prostom matematikom. Košarka u BiH treba što prije da se složi u organizacionom smislu, mi talenta uvijek imamo. Otežavajuća okolnost je ovakav koncept koji je za klubove poput Širokog, Slobode i Bosne još teži nego ranije”, kazao je Avdić.

U ABA ligi će moći da nastupa najviše pet ekipa iz jedne države, a u nju će se kvalifikovati pobjednik ABA II lige, kao i drugoplasirani u drugom rangu ukoliko u baraž susretu bude bolji od pretposljednje ekipe prvog ranga ABA lige.

“Svaki klub će sigurno naći satisfakciju u sportskom motivu i do kraja se boriti za titulu. Uz veliko poštovanje prema ABA ligi i svemu što ona nosi, treba prvo da se gleda na ojačanje domaćih prvenstva i podigne ukupan kvalitet košarke. Svaka nacionalna federacija prvo unutar sebe mora da riješi te stvari. Nakon toga treba i ljudi koji vode saveze u zemljama bivše Jugoslavije da sjednu i dogovore se kako će izgledati prvenstva. Zašto se takmičiti ako je biti prvak jedne zemlje samo formalna stvar”, kazao je Avdić.

aba dva ligaaba ligasamir avdic
KOMENTARI

KOMENTARI