Sport Centar

Atletski klub Sarajevo započeo projekt obnove trim staze u centru na Koševu

Rekreativno trčanje je u nagloj ekspanziji u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Veliki je broj građa koji odluče da svoje tjelesne aktivnosti usmjere ka trčanju ili hodanju. Međutim, nesvjesno svoje prve korake naprave na betonskoj ili asfaltnoj podlozi, koja nije adekvatna za trčanje, uz to često pored saobraćajnica, što sa sigurnosne stranije nije idealno rješenje.

Atletski klub Sarajevo započeo projekt obnove trim staze u centru na Koševu

Atletski klub Sarajevo u tom smislu se odlučio da pokrene projekt na Atletskom centru Koševo gdje se između ostaloga nalazi i trim staza dužine 550 metara, s prirodnom podlogom. Staza je izgrađena 1996 godine i u posljednjih 20.godina je korištena od strane građana rekreativaca i sportista različitih sportova.

-“U 2017. godini Atletski klub Sarajevo je sproveo projekt rekonstrukcije Atletske tartan staze po IAAF standardima. Sprovođenjem navedenog projekta se dobila kvalitetna atletska staza za trening i takmičenje atletičara mlađih uzrasta. Da bi se prolongirao vijek trajanja ove staze potrebno je osposobiti trim stazu u okviru Atletskog centra koja je i pogodnija za trening rekreativaca ali i ostalih sportista. S obzirom na to da, prema predračunu, realizacija ovog projekta košta 20.000,00 KM Klub je pokrenuo projekt prikupljanja sredstva i uputio molbe na sve zainteresirane subjekte  da u okviru donacija i sponzorskih priloga pomognu rekonstrukciju ove staze. Nadamo se pozitivnim odgovorima na naše upite, kako bi u našem Atletskom centru, koji se nalazi jedan kilometar od centra Sarajeva, građanima omogućili još bolje uvjete, obzirom da na godišnjem nivou broja korisnika centra se broji u petocifrenom iznosu”, rekla je Vahida Kozić, direktorica AK Sarajevo, dodavši:

“Na putu do realizacije projekta već imamo jednog partnera, riječ je o Čevabdžinici “Zmaj”, koja je podržala ovu našu ideju, a pored toga su i sponzori našeg sjajnog, mladog atletičara Nermina Štitkovca, koji je na današnjem školskom takmičenju postavio novi srednjoškolski rekord, bacivši kuglu 21.59m, a koji je osvojio 4. mjesto na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu za atletičare starosti do 18 godina.”

Iz AK Sarajevo ističu da su značajne prednosti trčanja na trim stazi čist vazduh, hladovina drveća, bliža svlačionica, a sama staza je s manjim usponima, mekana i elastična, te za potpunu rekonstrukciju staze postoje svi geometarski uvjeti na Atletskom centru Koševo. Realizacijom ovog projekta, uz podršku partnera i sponzora, AK Sarajevo želi napraviti doprinos u razvoju sporta i očuvanju zdravlja svih generacija, te dodatno afirmirati mlađe uzraste i usmjeravati ih ka “Kraljici sportova”.

atletski klub sarajevo
KOMENTARI

KOMENTARI