Sport Centar

Anthony Joshua: Bio odličan fudbaler i atletičar, tukao se na ulici, proveo 14 dana u zatvoru…

Anthony Joshua je savladao Vladimira Klička tehničkim nokautom u borbi za titulu superteškaša prema IBF-u, IBO-u i WBA-u na rasprodanom Wembleyu, pred oko 90.000 navijača, a nakon toga postao je top tema u svim medijima.

Anthony Joshua: Bio odličan fudbaler i atletičar, tukao se na ulici, proveo 14 dana u zatvoru…

Anthony Joshua rođen je 15. oktobra 1989. godine u Votfordu. Majka mu je Nigerijka, a otac Britanac nigerijskog i irskog porijekla. Jedan period odrastao je u Nigeriji, da bi se vratio u Veliku Britaniju kako bi se školovao. Bio je odličan u fudbalu i atletici. Sa devet godina trčao je 11.6 sekundi na 100 metara.

Boksom se počeo baviti kada je imao 18 godina. Godinu prije odselio je od majke i učestvovao je u uličnim tučnjavama, nakon čega ga je rođak odveo u lokalni bokserski klub. Osvojio je ABA Championships 2010. godine, a nakon toga je dobio ponudu od 50.000 funti kako bi se počeo baviti profesionalnim boksom, ali to je odbio. “Bilo je jednostavno to odbiti. Ne bavim se sportom zbog novca. Želim medalje”, rekao je tada Joshua.

Isti turnir osvojio je i naredne godine. Postao je i britanski amaterski prvak na GB Amateur Boxing Championshipsu. U oktobru 2011. godine dobio imenovan je amaterskim bokserom godine od strane. Imao je amaterski rekord 40:3. Osvojio je srebrenu medalju na Svjetskom prvenstvu 2011. godine, te je osigurao nastup na Olimpijskim igrama 2012. godine, gdje je osvojio zlatnu medalju.

Već naredne godine ušao je u profesionalni boks i redao je pobjedu za pobjedom. Do WBC titule došao je već 2014. godine, a dvije godine poslije 2016. boksovao je za titulu IBF federacije. Sinoć je savladao Vladimira Klička i osvojio titulu prvaka svijeta u teškoj kategoriji u verzijama WBA, IBF i IBO.

Protiv Klička bio mu je to 19. profesionalni meč u karijeri Joshue, nakon kojeg i dalje ima savršen skor – svaki je riješio nokautom.

Jedna od najzanimljivijih stvari iz Joshuinog života jeste to da je proveo i dvije sedmice u zatvoru. Na jednoj fudbalskoj utakmici pretukao je protivničkog igrača.

“Kad sam dospio u zatvor, shvatio sam da su unutra samo idioti. Bio sam dvije sedmice, a mogao sam isto tako dobiti i 10 godina. Mogao sam još biti unutra. Bio mi je to poziv na buđenje”, rekao je Joshua.

anthony joshua
KOMENTARI

KOMENTARI