Sport Centar

Amir Zahirović: Uputili smo žalbu EHF-u, nećemo odustati sve dok postoje bilo kakve šanse

Amir Zahirović, predsjednik Rukometnog saveza Bosne ı Hercegovıne za Anadolu Agency (AA) je potvrdio da je upućena žalba Evropskoj rukometnoj federaciji (EHF) na odluku Rukometnog suda EHF da utakmicu šestog kola kvalifikacija za SP između BiH i Švajcarske registruje rezultatom 10:0 za gostujući tim.

Amir Zahirović: Uputili smo žalbu EHF-u, nećemo odustati sve dok postoje bilo kakve šanse

Amir Zahirović, predsjednik Rukometnog saveza Bosne ı Hercegovıne za Anadolu Agency (AA) je potvrdio da je upućena žalba Evropskoj rukometnoj federaciji (EHF) na odluku Rukometnog suda EHF da utakmicu šestog kola kvalifikacija za SP između BiH i Švajcarske registruje rezultatom 10:0 za gostujući tim.

RS BiH je u “slučaju Tomislav Nuić“ imao pravo žalbe do 21. februara u 11 sati. Prema riječima Zahirovića, zajedno sa pravnim konsultantima, RS BiH je pripremio žalbu i danas je uputio u sjedište EHF-a u Beču.

“Izvršilo smo uplatu hiljadu eura i šaljemo žalbu prema pravilima koja su propisana od strane EHF-a. Važno je da žalba bude upućena prije zadanog roka, a mi smo to uradili danas, 24 sata prije isteka. Novi detalj koji se pojavio je screenshot sa livetickera EHF-a, koji pokazuje da je 13. januara ujutru Tomislav Nuić bio u zapisniku za utakmicu sa Švajcarskom. Pored niza drugih činjenica koje su na našoj strani, nadamo se da će ovaj detalj prevagnuti u našu korist. Ako ništa želimo objašnjenje kako se dogodilo da se Nuić u međuvremenu do početka utakmice izgubio sa spiska. Ili je greška delegata utakmice ili u sistemu EHF-a“, ističe Zahirović za Anadolu Agency (AA).

O žalbi RS BiH u ovom slučaju trebao bi odlučivati Žalbeni sud EHF-a, a ne Rukometni koji je u prvostepenom postupku uvažio švajcarsku žalbu i regsitrovao utakmicu rezultatom 10:0 za njih, zbog čega je BiH ostala bez plasmana u baraž.

“Žalbu smo pripremili u saradnji sa pravnim ekspertima. Rukometni sud EHF-a se poziva na propozicije takmičenja, a prema njima je delegat bio dužan upisati u zapisnik Nuića, a ne isključiti ga iz igre. Ima tu dosta kontradiktornosti u samim propozicijama EHF-a. Postoje dva kontradiktorna člana, koja tretiraju ovakve slučajeve. Vidjećemo kako će proći naša žalba. Vjerujem da će ovoga puta odluka biti puno brže donesena, nego u prvom slučaju kada je Rukometnom sudu EHF-a trebalo više od mjesec dana da razmotri žalbu RS Švajcarske“, kazao je Zahirović.

Ono što nas je interesovalo jeste šta u slučaju da žalba RS BiH ne bude uvažena i na snazi ostane odluka prema kojoj je utakmica registrovana rezultatom 10:0 za Švajcarsku.

“Nećemo odustati. Iskoristižemo sve pravne lijekove koji nam stoje na raspolaganju, jer smo uvjereni da je došlo ili do greške delegata ili sistema EHF-a. Ako bude trebalo ići ćemo i na Arbitražni sud za sport, koliko god nas to finansijski koštalo“, zaključio je Zahirović.

Podsjetimo Rukometni sud EHF-a 16. februara objavio je odluku kako je usvojena žalba RS Švajcarske na kvalifikacionu utakmicu protiv BiH, koja je igrana 13. januara 2018. godine i u kojoj je bh. tim slavio sa 21:15, te na taj način osvojio prvo mjesto u grupi “6“ i plasirao se u baraž za SP. No, Rukometni sud EHF-a utvrdio je da je na utakmici igrao Tomislav Nuić, igrač BiH koji nije bio u zvaničnom zapisniku za utakmicu, te susret registrovao rezultatom 10:0, što znači da će u baražu sa Norveškom igrati Švajcarska. RS BiH je ostavljeno da se do 21. februara ima pravo žaliti na ovakvu odluku, što su iz bh. kuće rukometa danas i učinili.

amir zahirovicrsbihrukometna reprezentacija bih
KOMENTARI

KOMENTARI

Enver
Gost

Ljudi moji vi jos ne shvatete sta je EU i njene”clanice”…Oni KOPIRAJU MASONE i sve naredbe dobijaju iz CRKVE..mute i podvaljuju,sredstvo nije bitno samo da bi se ostvario CILJ….MASONSKA LOZA im je uzor..nista od zalbe mada sam ja nepopravljivi OPTIMISTA…Tek ce posebno balije, da shvate koliko je”dobra”EU…a LETE joj ko ludi..rade za vecu platu vec u Bosni a kad vide koliko veci su izdaciz a sve- imali bi vise da su ostali u Bosni na svojim Bosanskim placama…Ali..vakat ce pokazati…

wpDiscuz